Egymásra HangolvaEgymásra hangolva

Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

Mondd: mi a szeretetnyelved?

Révész Szilvia és Győri Virág, Family magazin | 2013. szeptember 16. (hétfő) 21:07
Hiába igyekszünk, valahogy mégsem értjük egymást. Néha úgy érezzük: mintha nem is egy nyelvet beszélnénk a társunkkal. Az ismert amerikai házassági tanácsadó, Gary Chapman szerint mindennek hátterében az áll, hogy nem egyformán fejezzük ki a szeretetünket, és nem egyformán vágyunk rá – azaz más a szeretetnyelvünk. Ám ha megismerjük és elsajátítjuk a másik „nyelvét”, sokkal boldogabbá válhat a kapcsolatunk.
Mondd: mi a szeretetnyelved?

Egy személyes tapasztalat ébresztett rá arra, hogy mennyire fontos a szeretetnyelvek ismerete és tudatos alkalmazása – meséli Fábián Attiláné, Erzsébet, a Hajnalcsillag Drogrehabilitációs Otthon alapítója, négy felnőtt fiú édesanyja. – Akkoriban mentem nyugdíjba. Egész nap otthon voltam, a férjem pedig még dolgozott. Korábban reggelente én vittem neki a kávét az ágyba, ám elhatározta, hogy ezentúl ő kedveskedik nekem ezzel. Egy alkalommal a kávé mellé készített egy gyümölcstálat is. Nagyon örültem neki, s ő ettől kezdve minden reggel gyümölcsöket is tett a kávém mellé. Igen ám, de egy idő után megelégeltem a dolgot. A végén már úgy éreztem: legszívesebben a fejéhez vágnám az egész tálat. Azt mondtam neki: „Elszöszmötölsz egy fél órát ezekkel a gyümölcsökkel ahelyett, hogy együtt beszélgetnénk, imádkoznánk, vagy megkérdeznéd, hogy mivel foglalkozom majd egész nap.” Én magam is megdöbbentem a kirohanásomon. 

Hála Istennek, épp azokban a napokban került a kezembe Gary Chapman Egymásra hangolva című könyve, és rájöttem, hogy a fő probléma az, hogy nem egyformán fejezzük ki a szeretetünket. Hiába próbálta a férjem a reggeli kávén, gyümölcstálon, vagyis a szívességek nyelvén éreztetni velem a szeretetét, ha én arra vágytam, hogy végre szánjon rám egy kis időt. Sajnos neki pont erre nem maradt energiája. Egész nap ügyekkel, emberekkel foglalkozott, és amikor fáradtan hazajött, már senkivel nem akart beszélni. A hiányérzet egyre nagyobb lett bennem: egész nap csak vártam, vártam, vártam, hogy egyszer majd én is sorra kerülök. Úgy is fogalmazhatnék: a szeretettankom szép lassan kiürült. Sokat köszönhetünk hát Chapman doktor felismeréseinek: miután megismertük egymás szeretetnyelvét, sokkal hatékonyabbá vált a kommunikációnk, és boldogabb lett az életünk.

Házaspáros nyelvlecke

Erzsébeték tehát megtanultak egymás szeretetnyelvén kommunikálni. Kíváncsi rá, hogy Ön és párja milyen „nyelven” beszél? Töltsék ki az alábbi tesztet! Ha külön-külön elkészültek, osszák meg egymással a végeredményeket!

Mindkét részben harminc kijelentéspárt találnak. Válasszák ki mindegyik párból azt, amelyik jobban illik Önökre, majd a jobb oldali oszlopban karikázzák be a megfelelő betűjelet. Előfordulhat, hogy néhány esetben legszívesebben mindkét kijelentést bejelölnék, de akkor is csak egyet válasszanak, hogy a teszt eredménye a lehető legpontosabb legyen.

Szánjanak legalább 15-30 percet a kitöltésre. Amikor a végére értek, számolják össze, melyik betűt hányszor karikázták be. Írják be az eredményeket a teszt végén található összesítőbe, majd olvassák el az értékelést.

Megosztás

A cikk eredetiben itt jelent meg:

Tartalmi jogok: Harmat Kiadó engedélyével

Partnereink