Egymásra HangolvaEgymásra hangolva

Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

Októberi összefoglaló

| 2013. november 12. (kedd) 07:51
Különleges évszak az ősz. Olykor csípős, morcos, máskor harsányan mosolygós. Megtévesztő színpompával uralja a világot, ezernyi gondolatot plántálva el bennünk. Ugyanakkor ez a különleges hangulat nem mentesít a ránk mért feladatok alól. Az alábbiakban ezeket foglalom össze!

Piliscsaba, október 11-12.

Már másodszor lehettünk vendégei a Budapest-József utcai gyülekezet által évenként szervezett őszi, házaspáros konferenciának. Az evangélikus egyház üdülője adott helyet a hétvégének, ahol minden rendelkezésünkre állt ahhoz, hogy tartalmas és eredményes napokat tölthessünk el. Az idei hétvége tanításai az idő, időbeosztás kérdései köré lettek csoportosítva. Erről osztottuk meg egymással gondolatainkat, tapasztalatainkat. Különösen jó lehetőség volt az, hogy a családok gyermekeikkel együtt vehettek részt az alkalmon.

Kecskemét, október 16.

A Kecskeméti Baptista Gyülekezet által fenntartott Bárányka Óvoda sem volt már ismeretlen terep számomra. Az elmúlt évben a virágvasárnapi történet mai, személyesen ránk vonatkozó, bennünket formáló üzenetét néztük át, a mostani alkalmon pedig a saját magunk ellen elkövetett bűnökről volt szó. Körülbelül harmincan, szülők, pedagógusok voltunk együtt.  Az előadás címe: Bűnbeesés, avagy: miért teszünk meg annyi mindent magunk ellen? Szó volt a titkolózásainkról, hallgatásunkról, halogatásról, az idő rossz beosztásáról, helytelen önértékelésről, és sok más kérdésről is. Jó hangulatú beszélgetéssel fejeztük be az estét.

Szeged, október 19.

DEKELEK; nem sokat mond azok számára, akik nem érintettek benne. Az említett mozaikszó a déli és körös vidéki egyházkerületben élő és szolgáló lelkipásztorok bizonyos rendszerességgel megtartott közös alkalmainak rövidítése. Itteni tanításom témája a személyes evangélizáció és a misszió lélektani kérdéseivel foglalkozott. Volt lehetőség arra is, hogy megosszuk egymással ezzel kapcsolatos tapasztalatainkat, beszéltünk a kérdéseinkről, reményeinkről és terveinkről is.

Berettyóújfalu, október 24.

Lelki wellness esték néven szervezett egy hetes sorozatot a Berettyóújfalui Baptista Gyülekezet. Esténként 100-150-en vettek részt a programokon, ahol izgalmas témákat érintő, ugyanakkor az evangélium üzenetét is megszólaltató tanítások hangoztak el.  Mi Bettyvel az „Egy férfi, egy nő?" kérdésére kerestük a választ; igaz a többség számára ez soha nem volt (nem is lesz) kérdés, mégis hasznos volt a Biblia erre vonatkozó üzenetét ismét áttekinteni. Sok nehéz, indulatokat is felkavaró gondolat fogalmazódik meg a ma emberében, látva a család, házasság torzulásait. Nem lehet ezeket pusztán az érzéseink, előítéleteink alapján értelmezni; kell hozzá a Szentírás józan, de határozott útmutatása, és kell Krisztus elfogadó szeretete. Ezt a kettőt hangsúlyoztuk az este folyamán.

Kiskunhalas, október 25-26.

A 2013-as év utolsó párkapcsolati wellness hétvégéjét tartottuk az említett két napon. Izgatottan, sok várakozással készültünk a hétvégére, ez volt ugyanis az első olyan alkalmunk, amelyen teljesen ismeretlen résztvevőkkel voltunk együtt. Nagy öröm volt olyanokkal együtt dolgozni, akik pontosan tudták, miért vannak jelen. Ismerték, el is mondták házasságuk örömeit, buktatóit, készséggel részt vettek azokban a játékokban, feladatokban, amelyek kapcsolatuk jobb megértését, vagy éppen a növekedés, kiteljesedés lehetőségét mutatták be. Vidám, de tartalmas beszélgetésekben sem volt hiány. Minden résztvevő azt jelezte vissza, hogy örömmel vesznek részt a folytatásban, amely jövő év márciusától áll készen az érdeklődők számára. Jó látni és tapasztalni azt, hogy Isten munkájába álltunk be akkor, amikor elkezdtük ezt a szolgálatot!

Tázlár, október 30.

Az „Én családom" nevet viselő kezdeményezés mostani alkalmán a szülők és gyermekek közötti kommunikáció, sokakat foglalkoztató kérdéseiről volt szó. Nem egyszerű ez sokunk számára, rengeteg lehetőség adódik arra, hogy valahol, valamit visszavonhatatlanul elrontsunk. Sokkal jobb, ha tudatosan készülünk fel a feladatra, amit szülői hívatásnak neveznek. Gyermekeink értelme szinte mindent rögzít. Szavaink, eljárásmódunk örök példa lesz számukra, jó és rossz tekintetben egyaránt. Sok időt kell fordítanunk arra, hogy megértsük az ige üzenetét: Neveled a gyermeket a neki megfelelő módon; és ne úgy, ahogy nekünk tetszik, ahogy a leg kényelmesebb. Olyan gazdag ez a téma, hogy a tervezett anyagnak csak felét sikerült átbeszélgetni, a többit meghagytuk novemberre.

Közeledve az év végéhez, mindenképpen esedékes némi összegzés. Egy szolgálat értékét, értelmét nem lehet (nem volna szabad) az alapján megítélni, hogy hány és milyen típusú előadás, tréning, stb. valósult meg. A sok utazás, előadás hátterében csendesen húzódik meg Isten, Aki pedig ennek az egésznek erőforrása, Akinek elhívása lapján mindez történik. A ma divatos szóhasználattal élve: nélküle ez nem jöhetett volna létre. De folytatás sem lehetne nélküle.

A másik a család. Mindennek egyfajta bázisa, az erő, szeretet, pihenés és felkészülés különleges színtere. A legnagyszerűbb pillanatok megélésére ad lehetőséget, amikor egy-egy vidéki szolgálatra elkísérnek.

A harmadik pedig a gyülekezet. Türelmük, imáik, a szolgálatban vállalt szerepük hűséges teljesítése elengedhetetlen egy sokrétű munka végzésében. Sok olyan területre van rálátásuk, amelyek tőlem távol állnak.

Köszönet nekik (Istennek, családnak, gyülekezetnek), és áldás nyugodjék meg rajtuk!

Kapcsolódó képek

Belényes Piliscsaba Szeged - DEKELEKBárányka óvoda
 
Megosztás

Partnereink