Egymásra HangolvaEgymásra hangolva

Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

Nehézségek az életben

| 2012. március 30. (péntek) 00:13
Isten szava a stresszhelyzetekkel kapcsolatban "De most így szól az ÚR, a te teremtőd, Jákób, a te formálód, Izráel: Ne félj, mert megváltottalak, neveden szólítottalak, enyém vagy! Ha vízen kelsz át, én veled vagyok, és ha folyókon, azok nem sodornak el. Ha tűzben jársz, nem perzselődsz meg, a láng nem éget meg. Mert én, az ÚR, vagyok a te Istened, Izráel Szentje, a te szabadítód! Kárpótlásul adom érted Egyiptomot, Etiópiát és Szebát adom helyetted. Mivel drágának tartalak, és becsesnek, mivel szeretlek, azért embereket adok helyetted, életedért nemzeteket. Ne félj, mert én veled vagyok! Napkeletről visszahozom gyermekeidet, és napnyugatról összegyűjtelek." Ézsaiás 43:1-5

Az alábbiakban néhány életeseményt sorolunk fel, amelyek egyúttal a legerősebb próbatételek is, bármelyikünkről legyen is szó. Ugyanakkor tudni kell (kellene), hogy a stresszes helyzetek, az élet nehézségei nem az összeroppantásunkról szólnak; meggyőződéssel vallom, hogy Isten nevelő eszközei. Szemlélet kérdése, hogy miben mit látunk meg. Prédikátor 11,4: Aki mindig csak a szelet figyeli, nem vet, és aki csak a fellegeket lesi, nem arat. Egy olyan történeten keresztül szeretném bemutatni ezt az igazságot, amely valóságos eseményt dolgoz fel.

1Királyok 17:17-24: Tégy meg mindent, és Én is mindent megteszek!

Történet

Egy külföldi előadásra készülő hívő tudósról. Késett a gépe, és érezte, hogy az átszállásnál problémái lesznek, vagyis: le fogja késni a másik repülőt. Imádkozott: Istenem, segíts! És (nekünk talán meglepő módon) választ kapott: eléred a másik gépet, de tégy meg mindent és Én is mindent meg fogok tenni! Így s tett: kezdett egyezkedni a stewardessel, hogy így, meg úgy, fontos lenne, meg mit lehetne tenni, és valamit kitalált a hölgy. Egyszóval: ígéretet kapott arra, hogy eléri a másik gépet. Ha nem is egészen megnyugodva, de azért viszonylag megbékélve várta a leszállást. Akkor érte a döbbenet, amikor a megfelelő folyosóhoz közeledve, az üvegen keresztül az ő gépének felszállását figyelhette. Összetörten ült le: Istenhez kezdett fohászkodni. Mit tett rosszul, mit értett félre, miért csapta be Isten? Ezeket sírva, hangosan mondta el, amikor egy kéz érintette meg a vállát: az előbbi stewardess volt. Azt mondta neki, hogy most kapta hírt, a gép visszafordul és leszáll, mert valami apró, de azért lényeges hibát észleltek: amíg kijavítják, addig őt felengedik a gépre.

De Istentől is választ kapott a miértjeire, mégpedig a következőt:

  • Ha te eléred a gépet, akkor azt hitted volna, hogy azért van, mert mindent megtettél. Ettől elbizakodtál volna.
  • Így viszont megláthattad, hogy ha te mindent megteszel, sőt mások is mindent megtesznek, az még mindig kevés.
  • Most már azt is biztosan tudod, hogy az én láthatatlan munkám nélkül semmire nem jutsz, de ha én valamit meg akarok tenni, hát meg is teszem!
  • A sareptai özvegy mindent jól tett: befogadta a prófétát, neki adta az utolsó falatját, nem mindennapi hitről téve tanúságot. Akkor hát: miért éppen vele történt, ami történt?
  • Megtanulhatta, hogy az Isten gondviselése: ajándék, de nem jelent örökre mentességet az élet nehézségei alól. Mindaz, ami törvényszerű, az Isten gyermekeire is érvényes. Halál, betegség, újabb szegénység: nem feltétlenül Isten csapása.
  • Azt is meg kellet értenie, hogy ez a haláleset Isten nevelőiskolájához tartozik. Nem ítélet ez fölötte, hanem a hatalmas Isten erejének bizonyítékává fog válni.  Persze, nem baj, ha ilyen esetben azért elgondolkozunk mindazokon, ahogy élünk: sőt, akár bűnbánatot is tarthatunk nem fog megártani.

Felhasznált irodalom: Mai Ige kiadvány, Keresztyén Média UCB Hungary Alapítvány

ÉLETESEMÉNY  
STRESS-ÉRTÉK    
Házastárs halála  100
Válás 73
Különélés 65
Börtön 63
Közeli családtag halála 63
Baleset vagy betegség 53
Házasságkötés 50
Állás elvesztése 47
Nyugdíjazás 45

 

ÉLETESEMÉNY                                       

STRESS-ÉRTÉK

Terhesség                                               

40

Szexuális problémák                               

39

Új családtag befogadása                        

39

Üzleti problémák                                    

39

Anyagi helyzet változása                        

38

Közeli barát halála                                 

37

Új munkaterület                                     

36

Új beosztás a munkahelyen                    

29

Gyermek elköltözése otthonról              

29

 

Ha Isten lennék…

  • talán rá tudnám kényszeríteni az embereket arra, hogy ne zsúfoljanak be egyre több eseményt egyre kisebb időkeretbe;
  • talán meg tudnám értetni velük, hogy sokkal fontosabb a dolgokat értékessé tenni, mint amit értékesnek tartanak azt megszerezni;
  • talán helyettesíteni tudnám szeretettel oly könnyen fellángoló gyűlöletüket;
  • talán rá tudnám beszélni őket, hogy elhiggyék: sokkal fontosabb a lelki egyensúly, mint feljebb lépni a ranglétrán.

 

De nem vagyok Isten; viszont van Istenem! Ez sokkal jobb és több, mintha Istent játszhatnék!

 

Megosztás

Partnereink