Egymásra HangolvaEgymásra hangolva

Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

Mit tehetsz, ha a férjed depresszióval küzd?

Cheri Fuller | 2012. május 02. (szerda) 00:42
Néhány évvel ezelőtt a férjem, Holmes, elkezdett étkezéseket kihagyni és fogyni – három hónap alatt több mint 11 kg-t. A laza, kicsit töprengő kedélyállapota ingerlékennyé és szeszélyessé vált. Annak ellenére, hogy általában stabil volt az érzelmeit illetően, Holmes egyre inkább visszahúzódóvá vált és úgy tűnt, hogy többé már nem tud örülni semminek.
Mit tehetsz, ha a férjed depresszióval küzd?

Tudtam, hogy a gazdasági recesszió és a feltörekvő részvénypiac miatt Holmes szakmájában, az építőiparban is nehezebbé váltak a munkakörülmények, de nem adtam fel a reményt, hogy majd biztos megtelik élettel újra, ha kap újabb építési munkát. Közben – mindig bátorítóan – megpróbáltam mindent, amiről csak el tudtam képzelni, hogy felvidíthatná. Rámutattam valamennyi pozitív dologra, amit cselekedett, hogy milyen nagyszerű apa, vagy hogy segít más embereknek. Biztattam, hogy tekintsen előre a tervezett családi kirándulásra, de ez sem segített. Így teltek el hónapok, aztán évek anélkül, hogy bátorító szavaim javítottak volna férjem lelki állapotán, vagy plusz munkáimmal sikerült volna a kieső bevételt pótolni a családi költségvetésben.

A legújabb TCW (todays christian woman – mai keresztény nő) internetes szavazásán megkérdeztük, hogy közületek kinek a férje szenved depressziótól. A válaszadók 72%-a felelte, hogy a férje depressziós!!!

1995-ben, nagyjából hét évvel az után, hogy észrevettem a férjem küzdelmeit, a lelkipásztorunk rájött egy beszélgetés során, hogy Holmesnak öngyilkossági szándéka van. Azonnal időpontot kért egy orvostól, aki megállapította, hogy Holmes klinikai depresszióban szenved. Az orvos azt mondta, hogy Holmes valószínűleg már évek óta depressziós. Az eseti depresszió, amit Holmes építőipari vállalatának az 1980-as évek végén bekövetkezett hanyatlása miatti nyomás okozott, és a családja mindkét ágán fellelhető klinikai depresszióra való genetikai hajlam végül lenyomta őt. Talán, ha ismertem volna a jeleket, akkor Holmes még a depressziója kiteljesedése előtt kaphatott volna segítséget.

Rájöttem, hogy nem én vagyok ez egyetlen nő, aki depressziós férjjel él. Egy instabil gazdasági helyzetben, a vállalatok összeolvadása közepette a depresszió a férfiak körében megemelkedik. Ez azt jelenti, hogy számtalan feleség néz szembe azzal a kihívással, hogy segítsen az érzelmi zavarokkal küzdő hitvesének. De a depressziónak nem feltétlenül kell elkeseríteni az egész családot! Van segítség, van remény, vannak módszerek, amelyekkel segíthetsz a házastársadnak és magadnak. Ezeket a lépéseket szeretném most bemutatni neked:

1. Gondoskodj a férjedről!

Hogyan tudsz segíteni, ha a depresszió sötét felhői borítják be a házastársad?

Ismerd fel a jeleket!

Fontos, hogy különbséget tegyünk az eseti depresszió, amit egy munkahelyi elbocsátás vagy lefokozás okozhat, és a klinikai depresszió között. Az eseti depresszió ugyanazon tünetekkel jár, mint a klinikai depresszió (lásd lent), de azok rövidebb ideig tartanak és alacsonyabb intenzitásúak. Például, ha a férjed depresszióját egy állás elvesztése okozza, akkor normális esetben hat hónapon belül össze kell szednie magát, vissza kell nyernie az életörömét, és tovább kell tudni lépnie. Mindazonáltal Michael Narravo, egy képzett pszichoterapeauta, szerint a klinikai depresszió tünetei sokkal súlyosabbak és sokkal tovább tartanak. Jóval kevésbé tud örülni olyan dolgoknak, amiben örömet lelt, ráadásul levert kedélyállapota, haragja és súlyvesztesége is jelentősebb.

Ha a férjed életében megtalálható a depresszió tüneteinek többsége, akkor szakszerű segítségre van szüksége. A családi orvosod meg tudja különböztetni a biológiai és a pszichológiai tüneteket; felállíthatja a klinikai depresszió diagnózisát és elküldheti a hitvesedet pszichológushoz vagy pszichiáterhez terápiára és gyógykezelésre.

Holmes esetében a konzultáció és egy antidepresszáns segített rövidtávon, de mivel anyagilag nem tudtuk finanszírozni a terápiát, a gyógyulási folyamata sokkal tovább tartott. (Azóta megtudtam, hogy sok nagyon jó terapeuta alkalmaz úgynevezett „csúszó" díjskálát, amely pénzügyi lehetőségeidtől függően válogatja meg a kezeléshez szükséges szereket.)

Honnan tudhatod, hogy a férjednek szüksége van-e kórházi kezelésre? Ha felkeres egy orvost, akkor az beutalhatja, ha szükséges. De vannak egyéb jelek is, melyek azt mutatják, hogy kórházi kezelés szükséges a házastársad állapotának stabilizálásához: amikor rendszeresen törli vagy nem jelenik meg a konzultációs időpontokon, kezeléseken vagy elutasítja a segítséget; amikor szellemileg üresjáratban van, amikor jelentősebb súlyvesztés vagy hirtelen gyarapodás tapasztalható nála. És a legriasztóbb jelek a férjed állapotáról, ha ilyen és ehhez hasonló kijelentések tesz: „Bárcsak ne lennék!", vagy „Azt gondolom, jobb lenne, ha biztosítást kötnél rám", esetleg ilyet, hogy: „Te és a gyerekek jobban ellennétek nélkülem.", ezek ugyanis öngyilkossági szándékot jeleznek.

Megosztás

Partnereink